Papeteria ślubna - jak dopełnia dekorację ślubu i ...
Papeteria ślubna to jeden z pierwszych elementów oprawy ślubnej, ustalany zaraz po wy...
Przejdź do artykułuKategorie
Pomocne
Diamenty to naturalnie występujące minerały - jedne z najtwardszych znanych człowiekowi. O ich wyjątkowości świadczy nie tylko ta niesamowita cecha, ale także rzadkość czy możliwość zastosowania w jubilerstwie. Diamenty po oszlifowaniu nazywane są brylantami, a o ich jakości decyduje tak zwana zasada 4C.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jest to forma oceny jakości kamieni szlachetnych. Jej nazwa bierze się z pierwszych liter angielskich słów: Carat (masa - w karatach), Colour (barwa), Clarity (czystość) oraz Cut (szlif).
Wagę diamentu określa się w karatach. Wpływa ona w dużej mierze na wartość kamienia - im diament cięższy (większy), tym jego cena jest większa. Masę diamentów podaje się z dokładnością do dwóch miejść po przecinku.
Wydawać się może, że diamenty to kamienie bezbarwne, jednak po dokładnym zbadaniu okazuje się, że mogą one posiadać delikatne (lub bardziej widoczne) zabarwienie - np. w kolorze żółtym.
Według zasady 4C barwę diamentów określa się skalą od D do Z, przy czym najwcześniejsza litera alfabetu (do F) oznacza kamienie bezbarwne. Im dalej w stronę końca alfabetu, tym kamienie stają się bardziej zabarwione.
Oczywiście najbardziej cenione są diamenty bezbarwne, jednak warto pamiętać, że również kamienie kolorowe - przez co bardziej unikatowe - również potrafią osiągnąć sporą wartość.
Z uwagi na fakt, że diament jest kamieniem naturalnym, naturalne też jest występowanie w jego wnętrzu inkluzji - zanieczyszczeń, które pojawiają się podczas długotrwałego procesu powstawania kamieni szlachetnych.
W zdecydowanej większości przypadków zanieczyszczenia są niewidoczne gołym okiem i zobaczyć je można jedynie w powiększeniu. Ocenę jakości brylantu pod kątem jego czystości określa specjalista, nadając im odpowiednią ocenę:
Diament przed oprawieniem w biżuterii musi być oszlifowany, co sprawia, że wpadające do wnętrza kamienia światło załamuje się, tworząc przy tym wrażenie “iskrzenia”. Taki efekt osiąga się wyłącznie w przypadku idealnych szlifów - ten aspekt zdecydowanie wpływa na cenę brylantu.
Szlif ocenia się w następującej skali:
Najczęściej stosuje się szlif okrągły, nazywany też brylantowym (stąd też bierze się nazwa oszlifowanego diamentu - brylant). Inne popularne rodzaje szlifów to szmaragdowy, gruszka, bagieta, trapezowy czy radiant.